Pronto gir deg reiser til Sardinia

Sardinia har 4 flyplasser – i sør Elmas ved hovedstaden Cagliari, Aeroporto Costa Smeralda utenfor Olbia nordøst på øya, Fertilia som ligger ved Alghero på vestsiden av Sardinia samt en småflyplass ved Tortoli/Arbatax sørøst på øya.

Klikk for større bilder

Pronto i Bergen gir deg reiser til Sardinia.

Fra Norge flyr følgende selskap under sesongen:


Ryan Air starter 03.04. og flyr hver onsdag og søndag fra Torp til Alghero, siste avgang er 23.10. Ryan Air flyr også fra Haugesund via London/Stansted til Alghero.


Norwegian starter ruten Oslo Gardermoen - Olbia 24.06. og flyr hver mandag og fredag, siste avgang er 16.08. I tillegg har Norwegian avganger til Olbia fra København hver søndag og fra Arlanda hver lørdag. København-ruten åpner allerede 05.05. med siste avgang 29.09. Flygningen fra Arlanda starter enda tidligere, 13.04. med siste avgang 19.10.


SAS har i 2013 sommerfly fra Oslo Gardermoen til hovedstaden Cagliari i perioden 03.07. - 07.08. med avgang hver onsdag.


Meridiana ny rute i år fra Oslo Gardermoen til Olbia søndag og torsdag, fra 09.06. til 08.09. Returen går alltid via Arlanda, dette gjelder også utgående flygning torsdager.


Air Berlin starter 23.03. med avganger fra Oslo via Berlin Tegel til Olbia, varierende ukedager. Denne ruten stenger ikke før 10.10.


HLX/Tuifly flyr Oslo – Berlin Tegel – Olbia (fra Berlin tirsdag, torsdag og lørdag). Ruter hele året.


Star Tour flyr hver onsdag fra Oslo Gardermoen til Alghero i perioden 15.05. – 18.09.

Avganger fra flyplasser utenfor Norge


EasyJet Berlin (Schønefeld) og London (Gatwick) til Olbia. Ruter hele året
Alitalia Flere daglige avganger fra Roma og Milano til Cagliari og Olbia. Ruter hele året


Meridiana Flere daglige avganger fra Roma og Milano til Cagliari og Olbia. Ruter hele året.


I tillegg er det bra ferjeforbindelse fra Italia. Fra Genova, Livorno, Roma (Civitavecchia) og Napoli går det ferjer til Porto Torres, Palau, Olbia, Arbatax og Cagliari.


De største ferjeselskapene er:
Tirrenia, Moby Lines, Sardinia Ferries, Saremar og Linea dei Golfi. Mange av ferjene er både nye og store og tilbyr et utvalg i restauranter samt lugarer i ymse prisklasser, noen har også basseng på toppdekk. Ferjeturen til Olbia fra f.eks Civitavecchia litt nord for Roma, tar kun 4.5 time på dagtid og gir deg en flott båttur over det tyrrenske hav, gjerne i en solstol på dekk.

Noen gode råd på veien

Sardere er ikke spesielt stø i engelsk, skaff deg en italiensk parlør/lommeordbok. Mange guidede turer på museum, i kirker o.l. foregår ofte kun på italiensk.


Priser overnatting


I motsetning til i Norge hvor hotellpriser oftest oppgis pr. rom, kan ofte prisen du får, være oppgitt pr. person. Det kan også være tillegg for frokost, adgang til strand etc. Vær oppmerksom på at prisene endrer seg nesten hver uke fra midten av juli til slutten av august. Da er mange steder overfylte og hotellene utnytter selvfølgelig denne muligheten. August er nok den vanskeligste måneden når det gjelder å finne overnatting på øya. Sardinia blir da invadert av flere millioner italienere, i tillegg til turister fra andre europeiske land. Skandinaver har foreløpig vært i mindretall her, det er derimot en god del briter og tyskere.

Offentlig transport


Tog og buss er BILLIG på Sardinia! Bussbilletten må kjøpes FØR du går ombord. Den får du kjøpt i tobakksbutikken (merket T). På helg – og helligdager når tobakksbutikken er stengt, selges bussbilletter i de fleste barer. Togbilletten: Husk å stemple billetten i automat på perrongen før du går om bord! Det er ingen ”trilledamer” eller restaurantvogn, så husk å ta med drikke og kanskje noe å bite i.


Drivstoff


Bensinstasjoner stenger vanligvis 3 timer midt på dagen og er i tillegg ofte ubemannet i helger og på kveldstid. Derfor er det lurt å alltid ha noen euro for hånden til bruk på betalingsautomater. Og – det er lite grillpølser å få kjøpt!


Fartsgrenser


Du vil kanskje registrere litt underlig skilting når det gjelder fartsgrenser på noen av de nye hovedveiene. Det kan være skiltet 60, mens trafikken suser i vei i både 80 og 90. Av litt uklare årsaker er de gamle skiltene blitt stående mange steder selv om veiene er blitt utbedret, noe som kan virke ganske forvirrende. Normalt er fra 90 til 110 som gjelder på motorveien. Følg strømmen!


For deg som røyker


Tobakk og sigaretter selges i spesielle tobakksbutikker (merket T), ikke i butikken på hjørnet.


Priser forøvrig 


Prisene på mat og andre forbruksvarer har økt med ca. 40% etter at euroen gjorde sitt inntog. Men kolonialvarer er fortsatt en del billigere enn hjemme i Norge, spesielt brød, kjøtt, frukt og grønnsaker, samt vin og annet fludium produsert på Sardinia.


Åpningstider


De fleste forretninger åpner kl. 09.00, unntatt matbutikken (Supermercato) som ofte åpner før kl. 08.00. Bakeren på hjørnet er gjerne åpen allerede kl. 07.00. Butikkene stenger ca. kl. 13.00 og åpner igjen ca 16.30. Unntakene kan være typiske turist – og suvenirbutikker.


Post og bank åpner vanligvis kl. 08.00, stenger kl. 13.00 og har så åpent igjen fra 15.00 – 16.00. Disse tidene kan variere fra sted til sted. Køene utenfor post og bank kan være lange før de åpner. Tålmodighet er et stikkord her!


De fleste restauranter og spisesteder lukker også midt på dagen. Ta dette med i planleggingen dersom du drar ut på en lengre utflukt.


Betaling med kort/minibanker


De aller fleste restauranter og Supermercati i byene tar Visa og Mastercard. Kommer du litt ut i periferien, varierer dette en del. Minibanker finnes det vanligvis i alle hovedgater, selv i de litt mindre landsbyene. Det er ikke vanlig å kunne ta ut kontanter når du handler mat.


Ferskvann


I sommerhalvåret spares det på vannet. Dersom du bor på hotell, er ikke dette noe problem. Leier du derimot privat, kan du risikere at vannet stenges av om kvelden og ikke åpnes før tidlig neste morgen. Dette gjelder bl.a. i Alghero. Drikkevann kjøpes på flaske. Oppe i fjellandsbyene er ofte vannet i springen like rent som her hjemme, sjekk med de lokale.


Høflighet


Dersom du må be om hjelp på veien, er det vanlig høflighet å takke med et håndtrykk, ikke bare ”hei og ha det”. De fleste sardere er gjestfrie og mange liker godt å prate, så regn med at ting tar tid.


Kontakt Pronto i Bergen i dag, din ekspert på reiser til Sardinia!