SAGRE È FESTE

Klikk for større bilder

Sardinia har lange og rike tradisjoner når det gjelder å feire øyas helgener, samt markering av religiøse høytider og store historiske begivenheter. Siden landbruk og fiske alltid har spilt en sentral rolle på Sardinia, arrangeres det i tillegg utallige fester for produktene som naturen gir. Det finnes egne festivaler for honning, oliven, korn, tomat, artisjokk, sau og svin, fisk - for ikke å glemme vinfestivaler. Fra april og ut november skal det mye til at du ikke snubler over en slik feiring i løpet av ditt opphold på Sardinia. Under nevnes noen av de større markeringer på øya i løpet av kalenderåret. Kontakt Pronto i Bergen- din ekspert på reiser til Sardinia.

Februar = Karneval

Hele øya arrangerer karneval, men de to mest kjente arrangementene foregår i Mamoiada og i Oristano. Mamoiada starter sin karnevalsmåned allerede 17. januar og holder på til siste helgen i februar. Det mest spesielle med Mamoiada er de fantastiske maskene laget av tre, de helt spesielle draktene i saueskinn m/tunge bjeller på ryggen, og selve opptogene som forteller om livet - hele spekteret med glede, sorg, krig, ungdom og alderdom, kjærlighet – kort sagt, livets gang.


Oristano har sin Sa Sartiglia som foregår nest siste søndag og tirsdag i februar. Dette er egentlig en ridekonkurranse som har sin opprinnelse fra 1500-tallets Spania. Sortija betyr ring på spansk, under konkurransen er målet å klare å kaste et spyd gjennom en metallstjerne som henger over gaten mens man rir i full galopp gjennom gatene. Spydet symboliserer makt, stjernen symboliserer den fruktbare jorden og en god høst. Om kvelden er det rideoppvisning og akrobatikk – Pariglia.

April - Juni

I tillegg til svært mange religiøse feiringer over hele øya i denne perioden, feires den 28. april


Sa die de sa Sardigna – det sardiske folkets fest. Dette er en forholdsvis ny feiring som startet i 1993. Den er til minne om opprøret 28. april 1794, da det omsider lyktes å fordrive piemonteserne vekk fra Sardinia. Feiringen foregår over hele øya, det fokuseres på livet folket levde den gang, med mange flotte kostymer fra denne perioden.


Sant’Efisio 1. mai feires Sardinias skytshelgen, Sant’Efisio, som befridde Cagliari fra pesten. Feiringen foregår i hovedstaden Cagliari og har pågått hvert år siden 1657. Dette er den viktigste religiøse feiringen på øya, og også den mest fargerike når det gjelder kostymer og opptog.


Mai er ellers den store helgen-måneden, det feires nesten hver dag i hver en liten landsby.


La cavalcata Sarda foregår siste søndag i mai i Sassari. Feiringen startet på 1800-tallet som et opptog fra tiden Sardinia var under the House of Savoy. Dette er et opptog til fots og til hest med kostymer fra hele øya og presentasjon av sang, dans og kokekunst fra de ulike regionene. Om kvelden foregår en akrobatisk rideoppvisning utenfor Sassari sentrum.


I juni er det flere folklorefestivaler samt arrangementer der man priser fisken, tunfisken blir feiret både i Carloforte, Portoscuso og Stintino denne måneden.

Den første helgen i juni, i landsbyen Santalussurgiu v/Oristano, foregår
Fiera regionale del Cavallo – dette er regnet som den viktigste feiringen av Sardinias egen hesterase, Cavallo Anglo Arabo Sardo.

Juli - September

Sommeren er full av spennende arrangementer, alle kan ikke nevnes, men


- S’Ardia i Sedilo den første helgen i juli er noe av det mest spektakulære du kan se på øya. Meget kort fortalt: En rideturnering til ære for San Costantino (Santu Antine), den første kristne keiser. Feiringen foregår over flere uker, med mange ridekonkurranser der man velger de 30 beste som skal få delta i finalen. Nevnte finale er et halsbrekkende ritt ned en bratt grusvei der rytterne raser nedover uten noen form for beskyttelse verken for rytter, hest eller publikum. Må oppleves!


- Juli er også rik på folklorefestivaler, Ittiri har sin i midten av måneden og Tempio Pausania har sin en uke senere. I slutten av juli har Tortoli sin årlige jazz-festival som hvert år byr på meget bra artister, både lokale og internasjonale.


August er fullpakket av arrangementer, her et bittelite utvalg:


- Første søndag i august foregår det litt av hvert:
- Ridekonkurranse, denne gangen Palio di Fonni – byen ligger midt på øya og er den høyestliggende landsbyen på Sardinia med sine 1000 moh. Jerzu arrangeres sin vinfestival. Jerzu er en av de mest tradisjonelle vinprodusentene på Sardinia, mest kjent for sin kraftige Cannonau-vin. Monti arrangerer samme dag fest for sin velsmakende Vermentino-vin.
- Fertilia rett utenfor Alghero arrangerer fest for oss – Festa del Turista!
- Medio august har Berchidda sin Time in Jazz festival, en annen, meget bra jazzfestival med artister fra fjern og nær.

September – Desember

Høsten setter inn, disse månedene står i naturens tegn i den forstand at alle landbruksprodukter feires. Sagra delle Castagne (Aritzo), Festivale Agricoltura (Desulo), Sagra delle castagne e del vino novello (Tempio), Festa dello Zafferano (Turri), Sagra delle Olive (Gonnosfanadiga), Festa di Carciofo (Samassi) osv. For deg som er glad i musikk, arrangeres første helgen i september nesten hvert år Voci d’Europa – korfestival i Porto Torres. I Ploaghe kan du siste helgen i oktober få med deg Voci Nuove – Sardinias egen lyrikk, til akkompagnement av sardisk gitar.

Hva skjer?

Klikk for større bilder

Har du booket Sardinia på reisekartet ditt? Kunne du i så fall tenke deg å få en smakebit av Sardinia’s ”hjerte”, når den bleke vinterfargen er forsvunnet og du kjenner et snev av rastløshet?


Vi kan tilby deg følgende ”smaksopplevelser”:


Generell info


A: Turene passer for grupper på maks. 20 personer. Dette skal ikke være en massetransporttur med stoppeklokke, stressfaktoren skal holdes på lavest mulig nivå. Vi skal oppleve det genuine Sardinia og komme litt nærmere lokalbefolkningen. På denne måten håper jeg at hver enkelt gjest vil føle seg godt ivaretatt og også føle at dette blir en dag litt utenom det vanlige.


B: Turene er beregnet for personer med normalt god helse og fysisk form.


C: Dere må selv ordne transport til utgangspunktet for turen.


D: Påmelding på herin@online.no eller mobil

+47 41 42 18 52. Det er en fordel å booke i god tid, slik at vi ikke risikerer at mine lokale kontakter allerede har andre avtaler.

Tur 1

Heldagstur på Supramonte (fra ca. kl. 09 til kl. 20). Turen inkluderer transport fra/til Galanoli, lokal guide hele dagen, forfriskninger samt et solid måltid i friluft oppe på Supramonte. Pris pr. person for hele pakken: Euro 90 (barn redusert pris).

I Galanoli, rett utenfor Orgosolo og midt i Barbagia, Sardinia’s hjerte, holder Giovanni og Salvatore til. I løpet av 20 år har de to Orgosolo-guttene bygd opp sitt praktfulle sted i en av de flotteste delene av Sardinias fjellheim. De har på det meste 45 hester på stall, samt moderne lokaler for arrangementer med full oppdekning, både for de lokale (dåp, bryllup o.l.) og for oss turister. Kjærligheten til sitt eget hjemsted, den flotte naturen og til Sardinias viktigste dyr, hesten, har etter mange års arbeid gitt disse to sardoene et levebrød, basert på god lokalkunnskap og lysten til å formidle det ekte Sardinia til oss som kommer utenfra. Hestene benyttes til rideturer (1 time til 4 dager), men også som skolehester gjennom hele året. Blant annet er det hver uke spesialundervisning for handikappede.


Vår tur er basert på transport i jeep (fuoristrada), en strålende måte å oppleve fjellområdet Supramonte på. Dersom du skulle ha rygg- eller nakkeproblemer, må dette vurderes i forhold til kjøringen i ulendt terreng.


Vi møtes i Galanoli (alt. Orgosolo) kl. 09. Etter forfriskninger, eventuelt noe å bite i, klatrer vi inn i jeepene som hver har plass til maks. 8 passasjerer. Turen går oppover mot Supramonte. Etter en stund parkeres bilene og vi tar beina fatt for en vandring i fredet ”trollskog”. På vår vandring tar Giovanni oss med til arkeologiske steder med gravplasser og nuragher. Men vi kjenner at sulten gnager, det er tid for et godt fjellmåltid ute i det fri. Vi benker oss rundt grovsnekrede langbord og nyter Sardinias enkle, men gode smaker: Grillet smågris og lam, hjemmebakt brød av ulikt slag, hjemmelaget ost av både ku-, saue – og geitemelk, spekemat, samt god og kraftig lokal vin (eller vann for de som ønsker det). Jeg tør garantere at ingen går sulten fra dette bordet!


Etter et slikt gilde kan det være godt å strekke på beina. Så sant været tillater det, tar vi den bratte kneiken opp til San Giovanni (1316). Herfra kan dere skue utover Sardinias 2 største fjellområder, Supramonte og Gennargentu. Etter en pause her for nyting av utsikt og sannsynligvis en del fotografering, vender vi nesen hjemover. Beregnet retur Galanoli kl. 20

Tur 2

Villhester på Giara, deretter lunsj (ca kl. 09 til 15). Turen inkluderer lokalkjent guide samt en god og mettende lunsj med lokale retter hos Tonina på Su Nuraxi etter fjellturen. Pris for tur og lunsj: Euro 50.


(Etter at det oppsatte programmet er unnagjort, anbefaler jeg at de som har tid og mulighet også får med seg nuraghe Barumini som ligger like ved Hotel Su Nuraxi).


Vi møtes i Barumini ved Hotel Su Nuraxi kl. 09.00. Vår lokale guide Roberto henter oss og kjører foran oss opp til fjellplatået Giara di Gesturi. Her parkerer vi og begynner vandringen innover det 45 km2 store basaltplatået. Vi rusler i rolig tempo innover mens Roberto forteller om vegetasjonen vi passerer og selvfølgelig om de ca. 500 hestene som har holdt til her oppe siden fønikernes tid (mer enn 2000 år). Turen tar rundt 3 timer t/r. Vi passerer en sardisk ”seter” og nærmer oss så innsjøene der hestene holder seg. Dyrene kjenner Roberto og lar oss vanligvis komme ganske tett innpå, men det er hele tiden vår lokale guide som bestemmer når vi er nær nok. Etter fjellturen blir det god og nærende lunsj hos Tonina. 


Kontakt Pronto i Bergen i dag- din ekspert på reiser til Sardinia.